Refleksioner fra tidligere holddeltagere

Ansatte i Nordfyns kommune:

Kvinde, 38 år
“Det var hårdt de første 2-3 uger! Synes faktisk at jeg fik det værre. Men langsomt vendte det. Jeg passede min træning og ganske langsomt følte jeg, at tankemylderet blev mindre, jeg blev også mere nærværende over for mine børn. Jeg kan overskue flere ting, er blevet bedre til at sige pyt, og faktisk mene det. Jeg er blevet bedre til ikke at tage flere opgaver på jobbet end jeg den dag føler, jeg kan overkomme”
Kvinde, 57 år
“Jeg er blevet 110% bedre til at prioritere mig selv i stedet for næsten udelukkende at tage mig af andre. Jeg har lært at bruge iltmasken selv først, inden jeg giver den til andre. Jeg er blevet meget mere opmærksom på min vejrtrækning, og det giver ro”
Kvinde, 28 år
“Jeg er blevet opmærksom på tankemylderet og hvordan jeg tackler det. Jeg kan egentlig godt li mit eget selskab, og kan være i stilheden. Jeg er blevet opmærksom på mit åndedræt, når der opstår problemer”
Kvinde, 44 år
"Har fået meget på “positivkontoen”. Har ikke været så god til lektier, men fået en masse med mig. Har lært at nyde nuet mere”
Kvinde, 26 år
"Har lært en masse om hvordan jeg passer bedre på mig selv og mærker mig selv. Bedre selvkontrol og forståelse for hvilke tanker og følelser jeg har – og ikke mindst at det er ok at have disse”
Kvinde, 45 år
“Lært at meditere og mærke, hvad det gør ved mig på flere niveauer. Blevet ven med mit indre jeg. Bedre til at skelne mellem tanker og følelser. Bedre til at være i nuet. Det er ok at være som jeg er!”
Kvinde, 48 år
“Jeg har fået redskaber til at finde mere ro og mere fokus på de nærende ting”
Kvinde, 43 år
“Undervejs blev jeg igen sygemeldt med stress. Tror jeg fik mærket efter, og blev klar over, at jeg var gået for tidligt i gang på arbejde. Finder mere ro nu”
Kvinde, 51 år
“Jeg har fået redskaber til hjælp når hverdagen bliver for stresset. At kunne scanne kroppen mht. tanker, følelser, fornemmelser og vejrtrækning, hjælper mig så meget i hverdagen. Mindfulness er ikke noget man går til, det er noget man er. Jeg har lært, at det er hårdt arbejde, og at ting tager tid”
Mand, 37 år
“Jeg fandt min indre ro igen, føler jeg igennem kurset er blevet mere sikker i mig selv som person. Jeg er blevet bedre til at løse forskellige situationer omkring min familie og på mit arbejde. Nu gemmer jeg ikke problemerne væk, men tager hånd om det, hvis det er muligt. Jeg har også lært at acceptere tingene som de er”
Kvinde, 59 år
“Jeg er blevet meget mere tolerant og tålmodig overfor mig selv og andre. Der er kommet mærkbart mere flow i mit liv. Før kæmpede jeg ofte umulige kampe. Ny viden og øget bevidsthed om gamle mønstre og dårlige vaner. Kan nu nemmere være i det svære uden at miste modet. Nærvær og øget omsorg”
Kvinde, 49 år
“Jeg lærte at tanker er tanker og ikke fakta. Har fået gode redskaber til at skabe ro og overblik. Har fået et pusterum, og værktøjer til at udforske og lære mere”
Kvinde, 43 år
“Jeg er præcis som jeg skal være. Jeg vil ikke lade andre gøre mig ked af det. Jeg kan selv bestemme hvad der skal have opmærksomhed. Mig selv i centrum. Kærlighed til mig selv. Nærvær til mine børn i sær”
Kvinde, 62 år
“Når jeg lytter til lydsporene, så giver det ro i sindet og i mine tanker. Er blevet bedre til at holde fokus, hvilket giver mig overskud og energi”
Kvinde, 55 år
“Kurset har givet mig mere ro og større tro på at jeg er god nok. Flere ting i min hverdag er blevet mere tydelige, hvordan jeg bl.a. agerer og reagerer på mindre frustrerende oplevelser”

Ansatte fra TDC:

Mand, 50 år
"Blevet mere bevidst om nuet, og ikke spekulere for meget over ting, jeg alligevel ikke kan ændre”
Kvinde, 44 år
“Jeg har lært ikke at tage ting så tungt.. i morgen er der en ny dag. Det er også blevet nemmere at få lavet de ting der haster med mere ro og mindre stress end før”
Kvinde, 50 år
“Jeg synes jeg er blevet bedre til at fokusere på det jeg er i gang med lige nu og få afsluttet opgaverne, i stedet for at hoppe fra den ene opgave til den anden uden nogen sinde at få afsluttet helt. Jeg synes også at jeg er blevet bedre til at tænke før jeg taler, så det er ikke følelserne, der styrer, men i stedet fornuften. Det er jo ikke alle “krige” der er nødvendige at gennemføre”
Mand, 42 år
“Jeg har lært mig selv meget bedre at kende. Er blevet bedre til at håndtere angst, konflikter og stress”
Mand, 59 år
“Har ikke stressede tanker mere, er blevet mere rolig i mange situationer, både arbejdsmæssigt og privat. Har fået en ny “værktøjskasse” jeg kan bruge af”
Kvinde, 58 år
“Fik lært at slappe af, hvilket har givet en indre ro, bedre søvn. Men også fået redskaber til bedre at styre tankerne.. og mærke hvad der er godt at bruge tiden på, og lade det der tærer fylde mindre. Kurset har også givet et specielt godt forhold til kollegaerne”
Kvinde, 50 år
“Har lært at lade være med at stresse for meget. Blevet bedre til at sove”
Kvinde, 54 år
“Jeg stiller færre krav til mig selv og andre, lader tingene være som de er, hvilket har gjort det nemmere i hverdagen.. er blevet god til ikke at tage problemerne med i seng, sover bedre også selv om der er problemer på arbejdet. Jeg har besluttet, at hvis ikke jeg kan gøre noget ved det, så skal det ikke ødelægge min nat eller min dag”

Tidligere holddeltagere:

Dorthe, 50 år
Gennem flere år har jeg haft tilbagevendende stress og depressioner. Til tider har det været vanskeligt at tro på, at det kunne være anderledes. Så med en blanding af lave forventninger, men motiveret for at få det bedre, besluttede jeg at afprøve mindfulness.

Jeg valgte kurset hos Mariann, fordi der er videnskabelig dokumentation for, at MBSR-programmet har effekt og der er høje uddannelseskrav til underviseren. Det var vigtigt for mig, når jeg nu havde besluttet, at investere tid og penge i det. Kursusstedets unikke beliggenhed i skovens ro var en anden meget vigtig grund.

Kurset er af højeste kvalitet fra start til slut. Med sikker hånd er jeg blevet guidet gennem 8 uger med øvelser, udfordringer og a-ha-oplevelser. Undervejs har glæde og optimisme indtaget mere plads i mit liv. Jeg har med dette kursusforløb givet mig selv en gave for livet”
Karen, 63 år
“Min deltagelse føltes krævende; det er et stort arbejde der skal gøres mellem hver kursus-gang, og det kan være en udfordring, men belønningen! Det var en fantastisk oplevelse, når det lykkedes mig at tage det næste store skridt (“få hul igennem”) fx med bodyscan eller åndedræt. Og det var overvældende at opleve alting så direkte. På den ene side føltes det skræmmende nøgent (ubeskyttet), på den anden side fantastisk nøgent (det helt rigtige). Og yoga-øvelserne har jeg især intentioner om at fortsætte med: Jeg havde aldrig prøvet yoga før, men det passer perfekt til mig.

Efter kurset har jeg det ligesom med et spritnyt kørekort: Nu kommer den virkelige træning og vedligeholdelse af det, jeg har lært: Evnen til at være lige dér hvor jeg er, og hvis der sker noget, lige at tage en dyb indånding (bogstaveligt) og få et overblik, før jeg responderer velovervejet i stedet for at reagere på autopilot. En fantastisk ting at kunne, synes jeg.

Marianns guidning og facilitering af vores refleksioner på kursus-sessionerne gjorde for mig en stor forskel, således at jeg fortsatte det vigtige hjemmearbejde med alle dets op- og nedture (for de kommer). Muligheden for drop-in sessioner efterfølgende er jeg også sikker på vil gøre en stor forskel for mig”.
Dorte, 53 år
Har deltaget i kurset flere gange hos Mariann. Hver gang en ny oplevelse og jeg når nye steder hen.

Jeg har ikke deltaget i kurset pga. stress, men for at blive bedre til at være i nu’et og fokusere på det der sker lige nu.

Denne gang har største opdagelse for mig været at i en krisesituation (midt i kursusforløbet), så dukker mindfulness op som en hjælper til bedre at kunne håndtere krisen. Pusterum blev brugt når det var muligt og jeg havde flere gange undervejs tanker omkring nærende og tærende aktiviteter og valgte bevidst mine aktiviteter med tanker på dette. Mindfulness var en stor hjælp!”.
Majbritt, 39 år
Efter 3 stress-sygdomsforløb i bagagen er jeg opmærksom på at jeg er nødt til at lære noget nyt, så jeg ikke går ned igen. Jeg har været slem til at drøne derudaf med urealistiske deadlines uden at mærke, at min krop råbte og skreg med advarselssignaler.

Efter kurset har jeg lært at sætte farten ned i mange daglige situationer, at være mere bevidst om at gå langsommere og få sanserne detaljeret i spil bl.a på gåture med hunden. Jeg øver mig også i at være bedre til at singletaske hvor i sær morgenrutinerne er lavet om; førhen sad jeg ofte med min telefon, kalender eller avis når jeg spiste morgenmad. Jeg har nu bevidst valgt at spise, når jeg spiser. Jeg smager på maden og kaffen, lukker indimellem øjnene for at få mere fokus på mit åndedræt og min krop.

Jeg kan varmt anbefale kurset i fantastiske omgivelser med blomster, granskov, sandstrand, sø og et rigt dyreliv”.
Helle, 57 år
Jeg har på kurset erkendt at mine plagsomme og frygtsomme tanker ikke er virkelighed, men blot findes i mit hoved. Jeg kan trække vejret med dem og lade dem få plads på en naturlig måde. Et rigtig dejligt udbytte”.
Sofie, 42 år
Først og fremmest har jeg lært mig selv bedre at kende. Jeg har fået øje på små detaljer, der skaber glæde, nysgerrighed og taknemmelighed for livet i sig selv. Jeg har mere ro med mig selv, større selvtillid, selvværd og sikrere fremtoning. Jeg har fået et pusterum! Sådan helt bogstaveligt og i overført betydning”
Maja, 36 år
Jeg går ikke længere i panik, når der opstår stress. Jeg har fået en forståelse og tilgang til symptomerne, der er meget værdifulde. Jeg vil tage dette med mig resten af livet og fortsat blive klogere på mig selv”.
Thomas, 28 år
Jeg har fået en bedre indsigt i mine egne tanker og følelser. Jeg har lært at genkende tanker og følelser, kan bedre forstå dem, og kan bedre vægte og prioritere dem. Jeg har lært at slå autopiloten fra”
Bente, 53 år:
“Jeg har lært at blive mere bevidst om, hvad der nærer mig, at drage omsorg for mig selv, og i glimt finde ro. Jeg har lært at registrere, når jeg bliver fanget af en følelse af utilstrækkelighed og afmagt. Jeg har fundet en måde, hvor jeg kan se på mig selv med milde øjne, så jeg ikke dømmer mig selv for hårdt. Gennem øvelserne kan jeg drage omsorg for mig selv finde ro og overskud til at acceptere en del af mine udfordringer”
Charlotte, 22 år
“De to aller vigtigste ting for mig: Ved at lave mindfulness har jeg fundet en ny vej ud af stressende situationer. På den måde bliver jeg i stand til at tænke klart og lytte til følelserne i min krop fremfor til mine tanker”
Dorte, 47 år
Jeg føler, at jeg har fået en stor og dejlig værktøjskasse, som jeg kan bruge i forskellige svære situationer – specielt når jeg føler mig stresset, ked af det og nervøs. Nu skal jeg så øve mig hver dag på at passe på mig selv – jeg er godt på vej til at “blive min egen bedste ven”
Mette, 54 år
“Ny energi, redskaber til at tackle hverdagen. Er meget mere i nuet, kan bedre håndtere det som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved”
Heidi, 43 år
“Jeg har lært at være mere i nuet, at tanker kun er tanker. Jeg er blevet mere dus med mig selv, har fundet en indre ro og lært at bruge naturen”
Lykke, 55 år
“Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og mærker mig selv meget mere. Jeg har lært teknikker så jeg styrer mig selv sådan at det der kommer ud af min mund, er konstruktivt og gør min kommunikation mere tydelig. I forhold til egne behov har jeg også lært hvad der nærer og tærer”
Charlotte, 53 år
"Vigtigheden af små daglige pusterum. Hvordan man kobler fra/er tilstede i nuet. At være bevidst om at tanker bare er tanker”
Betina, 34 år
“Jeg har lært at tackle følelser og forskellige situationer anderledes – på en god og anderledes måde som skaber overblik og ro på ikke mindst mig selv, men også mine omgivelser”
Pia, 60 år
“Lært at tænke at det er på tide at ændre adfærd, at gøre noget (nærende/godt) for mig selv hver dag”
Anette, 59 år
“Jeg har lært at passe på mig selv. Fået genlært om tankernes påvirkning og navigere mindfuldt i hverdagen. Være taknemmelig for de i øvrigt mange nærende oplevelser livet giver ved at åbne op for de værktøjer et mindfult liv kan indeholde. Lære at skabe – give opmærksomhed til mig selv”
Lene, 52 år
“Lærte en masse om min krop og mig selv. Fik nogle redskaber til at finde ro i min krop. Lade være med at tænke så mange negative tanker”
Hanne, 62 år
"Jeg har fået mere ro i sindet. Ved nu at tanker kun er tanker. Er blevet mere opmærksom på at lave aktiviteter der er nærende og prøve at være mere udadvendt”
Britt, 58 år
“Fået redskaber som kan bruges til at være mere nærværende og tilstede i nuet. Mere bevidst om hvad der nærer og tærer mig og på den måde bedre balance i livet. Bedre til at klare frustrationer og mærke hvordan de føles i kroppen og dermed ikke være så meget i hovedet og gruble over tingene. Blevet mere glad og positiv”
Marianne, 52 år
Har lært at bruge mindfulness til at blive mere bevidst på mine handlinger i mange situationer – det blev en øjenåbner til at bryde dårlige vaner og tankegange”.
Liv, 38 år
Jeg lærte mig selv bedre at kende. Jeg fandt ud af, at jeg er et fantastisk selskab, uden at blive alt for selvfed. Jeg fandt ud af, at jeg kan meget mere end jeg tror. Jeg fandt ro, både i mig selv og i mine omgivelser”
Maria, 40 år
Jeg fik de værktøjer jeg drømte om: jeg lærte at finde ro i mig selv, lærte at mærke efter i min krop og stoppe op, og gi’ den – den ro og opmærksomhed, som den havde brug for. Lærte at det giver en masse ny energi når krop og sind er velsmurte – så er der overskud til mig selv og andre”
Rikke
“Jeg har fået en indre ro… et redskab, som kan afhjælpe stress og katastrofetanker. Jeg er helt sikkert blevet gladere. Jeg stopper op – er opmærksom på de ting der nager mig, og får handlet på tingene”
Majken
Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og min krops signaler – ved hvor vigtigt det er at lytte til kroppen, for at forebygge udbrændthed. Jeg er blevet mere bevidst om at tage kontrollen over de negative tanker – stoppe op og vælge et andet tankespor. At være i nuet og se tingene på en anden måde”
Allan
“Jeg fik nogle rigtig gode værktøjer til at tackle min angst. Bedst af alt lærte jeg at trække vejret ordentlig, som i min optik er grundstenen til et bedre liv fysisk og ikke mindst psykisk”
Inge
Først og vigtigst har jeg lært at “tanketoget”, har styret min dag alt for meget… jeg har nok lært, at de ting der skal ændres, starter hos mig selv. Har lært, at få sekunders opmærksomhed/mindfulness kan få mig “ud af hovedet” og give mig fredfyldthed”
Dianna
“Jeg har fået strategier/redskaber til at finde ro, og derved være mere nærværende. Dette gennem kropsscanning, åndedrætsøvelser samt yoga”
Christina
"Jeg har lært at være i nuet. Det har givet mere ro og accept af dårlige følelser – jeg ved de går over igen. Ny visdom. Godt med pusterum”
TOP